Супермиеща боя за интериорна употрeба
отлична белота
много добра покривност
резистетност към пожълтяване
оптимална приложимост
отлична адхезия към повърности

Супермиеща боя за вътрешно боядисване ZERTIFIKAT

Технически характеристики

Описание

Продуктът “ZERTIFIKAT” V8130 е боя на водна основа с акрил – стирен.

Основни характеристики: покритие от клас 1, в съответствие с Европейски стандарт 13300 : 2002 / AC/2003 (много добър капацитет на покривност); супермиещ продукт, отлична белота; резистентност към пожълтяване; отлична адхезия към абсорбиращи и неабсорбиращи основи; оптимална приложимост; позволява на стените да дишат, защото боята е пропусклива на водни изпарения; оптимално бързо изсъхване; може да бъде оцветен с тониращи продукти марка Кобер; не се замърсява; лесно се почиства.

Употреба

Може да се прилага в интериора, на всички видове зидария, мазилки, бетон, газобетон,твърди строителни плоскости, гипс картон и други строителни материали.

Сертификати

Този продукт има сертификат номер 1-010 / 2008, издаден от института за бои и лакове в Magdeburg-Германия. Продукт V8130 има техническо одобрение No: 016 - 04/ 1154-2008, направено от ICECON Букурещ и издадено от Постоянния Технически Съвет за Строителство, Букурещ, Румъния.

ТЕХНИЧЕСКИ СВОЙСТВА

Продуктови характеристики:

Външен вид Тиксотропно, вискозна суспензия Визуално
Цвят Бял Визуално
Съдържание на нелетливи вещества при, 0.5g/50cm2, 125°C, 25 min 67 ± 1% SRENISO 3251: 2003
Вискозитет по Стормер 25°C 2,45 -2,65P SRENISO 2884-1:2006
pH 8,0 - 8,5 Според вътрешната норма
Относително тегло, 23°C 1,65 ± 0,05 g/ml SR EN ISO 2811-1:2002
Капацитет на покривност 1 - 2 слоя Практическо определяне
Срок на годност на продукта 24 месеца от датата на производство, при спазване на изискванията за съхранение и опаковане на продукта. Съгласно условията на съхранение, преди използване се препоръчва разбъркване на продукта.

Свойства на покритието:

Време за съхнене при 20 ± 2°C, 50 ± 5% относ. влажност - пълно изсъхване
Външен вид мат Визуално
Мин. степен на белота 99,5 % Data Color обурудване
Време за съхнене при 23 ± 2°C, 50 ± 5% относ. влажност - пълно изсъхване 60 минути ASTMD 1640:2003

Нанасяне

Метод на нанасяне четка, валяк
въздушно пръскане въздух под налягане: 3 бара; дюза: 1,5 мм
безвъздушно (airless) пръскане налягане: 150-250 бара, ъгъл на пръскане: 40°, дюзи: 0.013-0.026 mm
Разреждане с чиста вода
(15-25°C)
Четка и валяк:
Първият слой се нанася с приблизително 10 % разреждане
Вторият слой се нанася с 10% разреждане.
Въздушно пръскане 1-2 слоя с приблизително 40% разреждане
Безвъздушно (air-less) пръскане 1-2 слоя, без разреждане.
Полагане на следващ слой боя Минимум 60 минути
Спецефичен разход, следствие от порьозност на повърхността До: 16.0 m2/л/слой
Разхода може да варира в зависимост от условията за нанасяне(геометрия на повърхността, метод на нанасяне, условия на околната среда и подготовка на повърхността, вида на повърхността). Цялата тази информация има общ вид, ние ви препоръчваме да тествате продукта в собствени условия и среда.
Практическо определяне

СЪВМЕСТИМОСТ

Смесване на серия V8130 продукти с други продукти, различни от тези, препоръчани от производителя не се препоръчва.

ПОДГОТОВКА НА ПОВЪРХНОСТТА

Продуктът трябва да се полага по повърхността само след като тя е правилно почистена. Тази стъпка е важно за неговата трайност и качество.

a) A. Нови повърхности

 • Повърхностите, които са на шпакловка (гипс.мазилка), трябва да се обработят с шкурка или друг абразивен материал. За да се премахнат неравностите по повърхността. За големи площи се препоръчва използване на електрическо полиращо оборудване.
 • При наличие на пукнатини по повърхността е препоръчително да ги отворите максимално използвайки нож и да ги запълните със свързващ цимент, гипс или друг подходящ за запълване материал. За пукнатини по-малки от 2мм използвайте „ STUC C4000”. За по-големи пукнатини се препоръчва последователното прилагане на няколко слоя STUC с междинно полиране и обезпрашаване между слоевете.
 • Мазилка/шпакловка, по която чрез почукване по повърхността се показват видими пукнатини и други нередности се отстранява напълно. Ако повърхността е малка може да бъде поправена с бетон паста с бързо изсъхване. За големи повърхности използвайте свързващ цимент или същият тип продукт, от които е направена старата мазилка.
 • Завършващият слой е направен от гипс или паста “STUC” C4000(продуктът е изключително бял, характеризиращ се с бързо изсъхване и с много добри своиства за полиране след пълното му изсъхване)
 • Прахът след полирането на повърхността се отстранява с четка, метла или сгъстен въздух.
 • Частиците с по-голяма гранулометрия се отстраняват от повърхността, защото с течение на времето те ще паднат заедно с боята от докосването по повърхността.
 • При ремонт и шпакловане препоръчителната температура трябва да бъде най-малко 5°С. Мазилката/шпакловката се нуждае от най-малко 24 часа съхнене преди да се нанесе последното финално покритие.

Забележки: За постигане на най-добри резултати. Повърхността се грундира с APLAFILL или CT127. Препоръчва се полагането на “KÖBER Putzgrund Weiss “ G8105.

След като повърхността е добре подготвена е необходим един слой от V8130

b) Повърхности, които вече са били боядисвани се третират както следва

 • Състоянието на мазилката/шпакловката се проверява с почукване по повърхността. Ако има кухини и отчупващ се материал и пукнатини по мазилката, то те следва да бъдат ремонтирани с нова мазилка/шпакловка.
 • Старата набръчкана и ронеща се боя трябва напълно да се отстрани чрез изтъргване с неръждаема шпатула.
 • Бои, които са базирани на лепило в състава си, трябва да са изцяло отстранени.
 • Повърхности, които са засегнати от гъбички и мухъл трябва да се почистят и импрегнират с препарат против мухъл AS8000, и след това се полага грунд против мухъл G8107, след което повърхността се оставя да изсъхне.
 • Забележки: Ако повърхността се нуждае от ремонт, се препоръчва да се използва: цимент, гипсо- цимент, гипс или друг материал подходящ за поправката. Прахът от полирането след ремонта се отстранява

c) Грундиране на повърхноста преди нанасяне на продукта

 • Целта на грундирането е да заздрави, импрегнира и фиксира съществуващият слой боя в стената. Разбира се само ако този слой боя е устойчив и не трябва да бъде премахнат.
 • Чрез грундиране повърхността се подготвя, така последният слой от боя ще бъде идеален без образуване на петна.
 • Освен това грунда повишава адхезията между повърхността и боята, която искаме да положим.
 • Грундирането е задължително и се изисква полагането на поне един слой грунд G8101 разреден 1:5 с чиста вода(15-20°С); А за най-добър резултат се препоръчва полагането на един слой бял грунд „Putzgrund Weiss” G8105, разреден с максимум 10% чиста вода (15-20°С); Ако е наложително (повърхността е засегната от гъбички, плесен и мухъл), вместо грунд G8101, вие трябва да положите 1-2 слоя грунд против мухъл G8107, след предварително почистване на повърхността с препарат против мухъл AS8000.
 • Грундът се нанася само след пълно изсъхване на повърхността.
 • Повърхности, които са ремонтирани и са с ново покритие (мазилка/шпакловка) изискват допълнително грундиране поради високата степен на абсорбация.

Забележки: След пълното изсъхване на грунда може да се започне полагане на първият слой от V8130.

УСЛОВИЯ ПРИ НАНАСЯНЕ

 • Относителна влажност на околната среда: макс. 70%
 • Темепература на околната среда и повърхността: 10-30°С
 • Препоръчително е проветряване на работното място;

Забележки: ако тези условия не са спазени, това може да доведе до дефекти или до компрометиране на цялата защита.

ИНСТРУКЦИИ ЗА ПОЛАГАНЕ

Продуктът трябва да се полага при температура на повърхността и околната среда 10-30°С. Добре разбъркан и хомогенизиран той се нанася върху предварително подготвени повърхности. Продуктът се нанася с: четка, валяк, въздушно пръскане или безвъздушно пръскане.

 • Четка или валяк: първият слой се разрежда с приблизително 10% чиста вода(15-20°С); след пълното му изсъхване (минимум 60 минути) се нанася втори слой (ако е необходимо), без разреждане или разреден с приблизително 10% чиста вода(15-20°С)
 • Въздушно пръскане (налягане: 3 бара; дюза 1,5 мм): 1-2 слоя се нанасят с приблизително 40% разреждане с чиста вода (15-20°С)
 • Безвъздушно (airless) пръскане ( налягане: 150-250 бара, ъгъл на пръскане: 40°, дюзи: 0,013-0,026) като се полага 1-2 слоя без разрежадане.

Период на нанасяне между отделните слоеве: минимум 60 минути.

Веднага след нанасяне използваните инструменти се измиват с вода.

Работи се при температури над 5°C.

ОПАКОВКА

Пластмасови кутии с нетен капацитет: 2.5л, 8.5л, 15л.

МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ

Имайки предвид факта, че този продукт е на водна основа и може да се разрежда с вода няма специални изисквания за безопасност при работа с него. Да се избягва контакт с кожата, очите и лигавицата. В случай на контакт с кожата измийте с топла вода и сапун. В случай на контакт с очите измийте обилно с вода и потърсете медицинска помощ.

НАЧАЛО